GK Questions Answers - SET 1 | Sarkari Naukri Preparation | Mixed GK Questions

GK Questions Answers - SET 1 | Sarkari Naukri Preparation | Mixed GK Questions


GK questions answers for Sarkari Naukri Preparation - Welcome to SarkariNaukri123.in ! Here we have collected some GK Questions answers specially designed for Sarkari Naukri preparation.

These GK Questions and answers are generally repeated in every Govt jobs whether it be central govt job or state govt.

So, here are the GK Questions! For best result you can make personal notes or you can bookmark our site www.SarkariNaukri123.in for future preparation.


GK Quiz questions and answers for Sarkari Naukri ki Taiyari- 


Headquarters of ISRO - Bengaluru

How many fundamental duties are there in our constitution - 11

Full form of UNFCCC - United nations framework convention on climate change

Father of All India services - Sardar vallabh bhai patel

During raining, a type of smell comes known as - Ozone

Total number of Balls in Snooker - 22

Fastest century in test cricket match reached by - Brendon Mccullum

DBMS full form - Data base management system

First olympic game played in - Athens, Greece

Shimla agreement took place in the year - 1972

Which fundamental right is guaranteed even to non-citizens of India - Article 21 (Right to life and personal liberty)

The 2nd round table conference was conducted in the year - 1931

Who started the Home Rule movement in India - Annie besant

Jhelum, Chenab are tributaries of - Indus

The organ which removes Nitrogenous compounds from the blood - Kidney

Rocket launch pad located at - Sriharikota

The constitution amendment which was enacted by indira gandhi during emergency - 42nd Amendment


Common GK questions and answers for Sarkari Naukri ki tayari -


Poona pact was signed in which year - 1932

SEBI was established in the year - 1988

INS Vikrant was decommissioned in the year - 1997

Who is the co-founder of Swaraj party - Motilal Nehru

Indian Hockey team won Olympic in the year - 1928

World Animal day - October 4

Thomas cup related to - Badminton

Distance of light travel in one year - 10 Trillion km

ASLV launched in - 1994

Which planet is called as red planet - Mars

Study of the liver - Hepatology

The validity time of a Bank cheque - 3 months

National science day - Feb 28

First bank of India - Bank of hindustan

Percentage of Nitrogen in Air - 78%

ASCII full form - American standard code for information interchange

Gases found in the planet Saturn - Hydrogen and helium

World cup cricket 2023 venue - India

Galvanization of steel and iron is done by - Zinc

The old name of ICC - Imperial cricket conference

The official language of GOA - Konkani

The study of Soil - Pedology

Aryabhatta was launched in the year - 1975

Delhi became capital in which year - 1911

World Vanya Prandi day - 6th October

Neolithic people at first domesticated which animal - Dog

NSA full form - National security agency

First female judge of High court - Anna chandy

Which gas is filled in Ballons - Helium

The age of Universe - 13.8 billion years

First muslim PM of the world - Benazir Bhutto

In which age, Dinosaur were present on earth - Mesozoic Era

Atomic number of Oxygen - 8

Subhash chandra bose founded which party - All India forward Bloc

The last king of Chola dynasty - Rajendra chola III

Who became the only Indian governor general - Rajagopalachari

Who has been honoured twice with Nobel prize in Physics (1903) and in Chemistry (1911) - Marie curie

First modern summer olympics took place in the year - 1896


GK Quiz questions and answers for govt jobs preparation -


Kesari (a marathi newspaper) founded by - Lokmanya bal gangadhar tilak

World's first Cashless country - Sweden

Gautam Buddha gave his first Sermon - Sarnath

First animal to go into space orbit - Dog (Name - Laika)

Science which deals with diseases particularly of men - Andrology

Real founder of Gupta dynasty - Chandragupta I

1. Chromosomes are made up of
a. Protein
b. DNA
c. RNA
d. DNA and Protein

Ans. b

2. Founder of the 'Prarthana samaj'
a. Swami vivekananda
b. Dayananda saraswati
c. Athmaram panduranga

Ans. c

3. Which of the following rivers crosses equator 2 times
a. Nile river
b. Cango river
c. Amazon river

Ans. b
- Cango is the deepest river in the world
- It is also called Zaire river

4. Red colour of the red soil is due to
a. Humus
b. Iron
c. Nitrogen

Ans. b

5. Which soil is ideal for paddy cultivation
a. Alluvial soil
b. Laterite soil
c. Black soil

Ans. a
- they are suitable for paddy cultivation crops like rice, wheat, millets, pulses, maize, jute, etc

6. The southernmost point of India
a. Point calimere
b. Cape comorin
c. Port blair
d. Indira point

Ans. d
- Indira point is on great nicobar island

7. Which amendment is also called as mini constitution
a. 42nd amendment act
b. 44th amendment act
c. 7th amendment act

Ans. a
- enacted in 1976
- also called the constitution of Indira

8. Who among the following did not participate in 1857 revolt
a. Tantia tope
b. Tipu sultan
c. Rani laxmibai
d. Nana saheb

Ans. b
- also called tiger of mysore
- he was ruler of the mysore kingdom

9. Arrange the dynasties serially
a. Slave - Khiljis - Lodi
b. Slave - Khiljis - Tughlaq
c. Tughlaq - Khiljis  Lodi

Ans. b

10. Which language is not specified in the 8th schedule of Indian constitution
a. Sindhi
b. English
c. Nepali
d. Sanskrit

Ans. b

11. "Directive principles of the state policy shall not be enforceable by any court" - mentioned in which article of the Indian constitution
a. Article 31
b. Article 37
c. Article 36
d. Article 39

Ans. b

12. Find the headquarters of the following
a. Food and agricultural organisation > Rome, Italy
b. World trade organisation > Geneva, Switzerland
c. World health organisation > Geneva, Switzerland
d. World meteorological organisation > Geneva, Switzerland

13. Which european country has its own currency but not euro
a. France
b. Sweden
c. Spain
d. Germany

Ans. b
- its currency is swedish krona

14. Battle of plassey was between

Ans. Nawab siraj ud daulah and Robert clive
- Robert clive wins

15. From which country the river Brahmaputra does not pass
a. China
b. Bangladesh
c. India
d. Myanmar

Ans. d

16. Before becoming the President Ronald Regan was a
a. Film/TV star
b. Lawyer
c. Businessman

Ans. a
- Ronald regan was the 40th president of US

17. The parliamentary form of govt in India - this concept is adopted from where
a. Russia
b. American
c. British

Ans. c


GK Questions and answers - SET 2 > read here



# For daily Sarkari Naukri updates and preparation you can visit our job portal from your mobile or computer by just typing www.SarkariNaukri123.in !
GK Questions Answers - SET 1 | Sarkari Naukri Preparation | Mixed GK Questions GK Questions Answers - SET 1 | Sarkari Naukri Preparation | Mixed GK Questions Reviewed by nk on 8:19 PM Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.